Сигнали за нередности | Сигнали за нередности


Сигнали за нередности
 
  Сигнал срещу кмета Камбитов за взривоопасен добив на инертни материали
26.04.2014 г.

В редакцията на Blagoevgrad24.bg пристигна писмо от "Обществен съвет-Благоевград" със сигнал за опасен добин ан инертни материали от страна на фирма на кмета Атанас Камбитов. Публикуваме го без редакционни корекции:

По сигнал на жители от с.Дрангово (Петрич), Обществен съвет-Благоевград направи още едно разследване свързано с добива на инертни материали в коритото на р.Струма. Това, което видяхме на място ни ужаси. На няколко метра от транзитния газопровод за РГърция, където тръбата пресича р. Струма се извършва добив на инертни материали! Тръбата е поддала и многократно укрепвана с подръчни материали и камъни. Има непосредствена и реална опасност за жителите и околната среда, да не говорим за неустойките, които държавата ще понесе при евентуална авария.

  Строим европроекти с крадени камъни до Първомай
13.03.2014 г.

Гръцката компания “Терна”, изпълнител на участъка Пловдив - Първомай по време на ремонта на жп линията до Свиленград, е използвала инертни материали от незаконна кариера. Строежът бе част от проект по Оперативна програма “Транспорт” на обща стойност 340 млн. евро. Само за участъка от Пловдив до Първомай, чийто изпълнител е “Терна”, са похарчени 88 млн. евро.

Възложител на проекта е Национална компания железопътна инфраструктура.

По време на ремонта строителният надзор е осъществявал авторитетен международен консорциум. Никой обаче не е забелязал нередности при доставката на инертни материали. В същото време за броени месеци от незаконна кариера в землището на кв. “Дебър”, гр. Първомай, са изгребани хиляди кубици земни маси. Инертните материали са доставени на “Терна” под носа на всякакви контрольори и институции. Разрешителните за добив на пясък, чакъл и баластра от реки и кариери уж минава през сложна процедура.

Този бизнес би трябвало да подлежи на изключително строг контрол, осъществяван от няколко служби. Ситото на закона обаче не е уловило фирма “Аква М-М” ООД. Дружеството няма разрешение за добив на инертни материали, но е официален доставчик на “Терна”, което се доказва с редовен договор. През 2007 година регистрираната в Първомай “Аква М-М” ООД, чрез своя представител Минчо Хубинов, сключва договор, по силата на който ще продава на “Терна” “иззети земни маси от нарушени участъци, които подлежат на рекултивация”. До самия край на строителните работи обаче изгребаният терен се води пасище в масивите на земеделското министерство.

До март 2007 година в регистрите на фирма “Спел 96” ООД, която поддържа кадастралната карта на района, въпросните 80 дка са част от общинския поземлен фонд. Теренът е предвиден за обезщетяване на собственици, чиито земи не са върнати в реални граници. Голямото копане започва през есента на 2007-а от името на “Агри М-М” ООД. Фирмата обаче придобива собственост върху въпросните имоти едва през 2009-а, когато кубиците пръст вече са станали част от съоръженията по жп линията Пловдив - Свиленград. И до днес половин дузина институции не могат да отговорят чии са били въпросните терени от март 2007 до ноември 2009 година и кой е позволил изгребването на инертните материали от “Аква М-М” ООД.

От фирмата обясняват, че имат проект за изграждане на фотоволтаичен парк и са използвали случая да подготвят терена. “Аква М-М” обаче, пуска искане за Оценка за въздействие върху околната среда на новия си проект в края на 2009 година, когато незаконната кариера вече е изгребана. За откровената кражба знаят всички хора в Първомай, само не и задължените да установят и накажат нарушителя.

Бързият прочит на тази дълга история ни дава поне 6 причини, да си върнем част от доверието към четвъртата власт и да се замислим още веднъж какви ги вършат останалите властимащи в България.


Годишен доклад на комисиите за контрол върху ...
  Разследване на вестник „Марица“
14.03.2014 г.

Минчо Хубинов определи като лъжи написаното в няколко пловдивски сайта, позовали се на разследване на вестник „Марица“. Там първомаецът е обвинен, че в качеството си на управител на фирмата „Аква М-М“ ООД е позволил незаконно да се добиват инертни материали от кариера до Дебър. Те са били използвани при ремонта на жп линията Пловдив – Свиленград от гръцката компания „Терна“.

Строежът беше част от проект по Оперативна програма “Транспорт” на обща стойност 340 млн. евро.